Vi indledte sidste år et miljøsamarbejde i fællesskab med Plastix, Provice og Plastic Change med et formål om at udvikle og teste nye emballageformer udelukkende af 100 procent genbrugsplast. Projektet blev bl.a. støttet af fondsmidler fra MUDP (Miljø- og Fødevareministeriets Miljøtekniske Udviklings- og Demonstrationsprogram). Efter en længere række af tekniske produktionsanalyser fik vi produceret den første prototype af Oceanbox.
Oceanbox er opkaldt efter havet – på engelsk ocean – fordi den er produceret af restmateriale fra gamle og aflagte fiskenet. Formålet med projektet er at finde ud af, hvordan vi kan producere nye plastprodukter af de enorme mængder af plastik fra fiskenet, der ellers bare går til spilde på lossepladsen eller endnu værre på trist vis ender deres dage i naturen, hvor de gør store skader på dyr og havbund.
Miljøorganisationen Plastic Change kæmper imod plastik i verdenshavnede og på deres videnskabelige ekspeditioner rundt om i verdenen har de ofte stødt ind i de såkaldte spøgelsesnet, der flyder rundt i havet, når de ikke længere bliver brugt af fiskeriindustrien.
Disse fiskenet kan vi nu hos Schoeller Plast genanvende og bruge til at producere nye plastkasser. Oceanbox er fremstillet af 2/3 gamle fiskenet og 1/3 anden genbrugsplast.
Siden 2018 har vi videreudviklet produktionen, således at vi i dag har produceret prototyper af både en modulkasse, en ølkasse og en brødkasse ud fra ovenstående opskrift.
Vi stopper dog ikke her. Vi har i miljøsamarbejdet fortsat store ambitioner om, at vi kan videreudvikle vores produktionsteknologi, så vi i fremtiden kan øge procentmængden af de aflagte fiskenet i produktionen, men ligeledes bruge genbrugsplasten til at designe endnu flere innovative typer af plastemballage. Derfor har vi valgt at søge nye fondsmidler til forskning og videreudvikling, så vi forhåbenligt kan producere endnu flere former for plastemballage af gamle fiskenet i fremtiden.
Hvis du er nysgerrig på, hvordan Oceanbox bliver produceret, og udfordringerne ved at fremstille Oceanbox udelukkende af rene fiskenet, så kan du i videoen her se en simpel forklaring – vist med lidt god dansk honning.
Hvis du har lyst til at vide mere eller har en god idé til, hvilke andre plastformer, som vi kan teste for genanvendelsesgraden, så vil vi rigtig gerne høre fra dig på spe@schoeller-plast.dk.